Er bestaan verschillende soorten incontinentie. Wanneer u ongewenst urine verliest is het goed om te weten van welke soort u last heeft. Op die manier is de oorzaak ook makkelijker te achterhalen en weet u beter waar u rekening mee dient te houden. De soorten incontinentie worden in dit artikel uitgelegd.
Stressincontinentie of inspanningsincontinentie
Deze soort van incontinentie heeft te maken met inspanning. Op het moment dat u niest, hoest, lacht of springt kan u ongewenst wat druppels tot een scheutje urine verliezen. Het woord stressincontinentie heeft niets te maken met psychische stress of spanning; het gaat om de druk die uitgeoefend wordt in de buikholte. Doordat u zich aanspant en er extra druk komt op de bekkenbodem en blaas kan u - bijvoorbeeld door verzwakte bekkenbodemspieren - ongewenst urine verliezen.
Deze vorm van incontinentie komt veel voor bij vrouwen die in de overgang hebben gezeten. Mede door een tekort aan oestrogeen (dit komt omdat ze niet meer menstrueren) maar ook kan een bekkenbodemverzakking voorkomen waardoor organen net wat verplaatsen wat mogelijk extra druk veroorzaakt. Bij mannen kan deze vorm van incontinentie ook voorkomen, dit gebeurt veelal na een prostaat operatie. Ook overgewicht speelt een rol, het extra gewicht geeft druk op de blaas en bekkenbodemspieren.
De oorzaak van stress- of inspanningsincontinentie is vaak een verzwakte bekkenbodemspieren of een verzwakte blaassluitspier. Maar het kan ook komen door een operatie in de onderbuik, verzakking van de bekkenbodem, overgewicht of een abnormale positie van de plasbuis of baarmoeder. Afhankelijk van de oorzaak kan er gekeken worden hoe het probleem verminderd kan worden. Denk aan bekkenbodemoefeningen of afvallen. Lees hier verder over stressincontinentie.
Zwangerschapsincontinentie
Ongewenst urineverlies kan zowel tijdens, als na de zwangerschap optreden. Hoewel het beide rond de zwangerschap optreed hebben ze wel beide een andere oorzaak.
Zwangerschapsincontinentie tijdens de zwangerschap ontstaat door de verandering van de hormoonhuishouding, hierdoor worden de bekkenbodemspieren zwakker. Ook lichamelijke veranderingen spelen een rol, zoals het groter worden van de baarmoeder wat meer druk geeft op de bekkenbodem en blaas. Voornamelijk bij onverwachte inspanning zoals niezen of lachen kan het zijn dat u ongewenst urine verliest. Dit komt omdat de bekkenbodemspieren niet goed kunnen sluiten.
Wanneer u na de zwangerschap last heeft van incontinentie kan dit komen omdat de urinebuis naar beneden gedrukt wordt, omdat zenuwen of schede wanden te veel zijn opgerekt of omdat de spieren van de bekkenbodem gescheurd of opgerekt zijn.
Het beste wat u kunt doen is het trainen van de bekkenbodemspieren. De zwangerschapsincontinentie zal naar verloop van tijd afnemen. Wanneer dit na 6 weken nog niet het geval is kunt u het beste uw huisarts raadplegen. Lees hier meer over incontinentie na een bevalling.
Aandrangincontinentie of urge-incontinentie
Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van aandrangincontinentie (ook wel urge-incontinentie genoemd) wat ook de meest bekende vorm van incontinentie is. Aandrangincontinentie wordt veroorzaakt door een overactieve blaas. U heeft vaak het gevoel te moeten urineren, zelfs als u net naar het toilet geweest bent. De kans bestaat dat urineverlies optreed of dat u niet op tijd het toilet kunt bereiken. Ook ‘s nachts kan dit erg vervelend zijn omdat de kans bestaat dat u regelmatig het gevoel heeft naar het toilet te moeten gaan waardoor de nacht soms meerdere malen onderbroken wordt. Het kan ook gebeuren dat u in bed urine verliest.
Wat precies de oorzaak van aandrangincontinentie is, is niet bekend. Wel zijn er een aantal factoren die een rol spelen, zoals een combinatie van overactieve blaas spieren en niet goed kunnen samentrekken van deze spieren. Daarnaast wordt er gedacht dat dat de signaaloverdracht tussen de blaas en de hersenen niet helemaal goed geregeld is. Dit houdt in dat er signalen van de blaas naar de hersenen gestuurd worden met de boodschap dat u naar het toilet moet. Dit resulteert in het gevoel van een volle blaas terwijl uw blaas in feite nauwelijks gevuld is.
Wanneer mensen ouder worden komt aandrangincontinentie vaker voor. Dit komt omdat de hersenen veranderen en door bijvoorbeeld dementie of een beroerte minder goed functioneren. Het zenuwstelsel kan daardoor minder invloed uitoefenen op de controle van de blaas waardoor de sluitspier ontspant terwijl dit niet de bedoeling is. Hierdoor verliest u druppels tot een scheutje urine.
Ook kan het gebruik van medicatie, te veel of te weinig water drinken of een urineweginfectie meespelen bij aandrangincontinentie.
Overloopincontinentie
Zoals de naam al zegt is er bij overloopincontinentie sprake van een blaas die letterlijk overloopt. De oorzaak is dat de blaas niet volledig geleegd kan worden waardoor de blaas overvol raakt. Het gevolg hiervan is dat u ongewenst wat druppels of een scheutje urine verliest. Overloopincontinentie wordt ook wel druppelincontinentie genoemd en komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ook komt het vaak voor op oudere leeftijd.
Wanneer de prostaat vergroot is of men last heeft van prostaatproblemen kan overloopincontinentie optreden. Ook wanneer er een bij de baarmoeder en eierstokken een zwelling zit, of wanneer iemand medicijnen gebruikt of diabetes heeft kan overloopincontinentie voorkomen. Lees hier verder over overloopincontinentie.
Functionele incontinentie
Bij functionele incontinentie is er geen probleem met de blaas; deze functioneert normaal. Het probleem ligt bij het feit dat u door een bepaalde reden niet op tijd naar het toilet kunt gaan. Dit kan gaan om een lichamelijke of psychische aandoening zoals blind- of slechtziend zijn, ouderdom/ dementie, moeite hebben met lopen/ gebonden aan een rolstoel. Door deze oorzaken kan het zijn dat u niet op tijd naar het toilet kunt gaan wanneer u het signaal krijgt dat uw blaas vol zit. Het gevolg hiervan is dat u urine verliest voordat u het toilet heeft bereikt.
Het is bij functionele incontinentie van belang dat er praktisch gehandeld wordt. Denk aan: regelmatig toiletteren, ook als er weinig aandrang is of op voorhand bekijken waar toiletten zijn als u buiten de deur iets gaat doen zodat u bent voorbereid en altijd weet waar u naar het toilet kunt gaan. Wanneer iemand door dementie last heeft van functionele incontinentie is het taak van de omgeving om hem of haar tijdig aan te sturen naar het toilet te gaan.
TENA Producten als bescherming
Met wat voor soort incontinentie u ook te maken heeft, de producten van TENA bieden zowel voor mannen (TENA Men) als voor vrouwen (TENA Lady) uitkomst in iedere situatie en voor iedere vorm van urineverlies. Het biedt bescherming tegen nare geurtjes, zorgt voor een droog gevoel en neemt urine snel op. Hierdoor voelt u zich thuis en buiten de deur goed beschermd en comfortabel. Benieuwd welk product het beste bij uw situatie past? Wij hebben in samenwerking met TENA een handige keuzehulp ontwikkeld waarmee u met behulp van een paar korte vragen advies kunt krijgen over de verschillende mogelijkheden. Ook hebben we een apart artikel geschreven met uitgebreide informatie over de verschillende soorten incontinentiemateriaal van TENA.