Tips voor incontinentie en dementie
Incontinentie kan voorkomen op alle leeftijden maar zeker wanneer mensen ouder worden komt het vaak voor dat men te maken krijgt met urineverlies. Dit kan erg vervelend zijn, vooral als de persoon in kwestie het allemaal niet meer zo goed weet. Dementie en incontinentie is een lastige combinatie, toch hebben we wat tips voor u om het zo draaglijk mogelijk te maken. Voor beide partijen.
Praat met uw huisarts
Wanneer u last heeft van incontinentie is het raadzaam om dit bespreekbaar te maken. Dit kan bijvoorbeeld met uw omgeving maar het is ook handig om dit met een huisarts te bespreken. Hij of zij kan uitzoeken wat de mogelijke oorzaak is van uw incontinentie (zoals bijv. medicijngebruik of lichamelijke klachten) zodat er ook goed op ingespeeld kan worden. Als mensen om u heen op de hoogte zijn van uw situatie kan er ook meer rekening met u worden gehouden en u wordt beter ondersteund.
Hoe begeleid u iemand met incontinentie?
Wanneer iemand met dementie incontinent is, is er veel nabijheid nodig. De persoon in kwestie kan vaak zelf niet meer bedenken wanneer hij/zij naar het toilet moet en zal moeten worden aangestuurd. Het is dus belangrijk om iemand eraan te herinneren om naar het toilet te gaan. Dit kunt u het beste doen op vaste tijden: direct na het opstaan, voor de lunch, voor het diner en voor het naar bed gaan.
Daarnaast is het belangrijk om signalen van de persoon met dementie op te vangen. Er zijn namelijk verschillende gedragingen die erop kunnen duiden dat iemand naar het toilet moet. Dit kan bijvoorbeeld zijn: onrustig rondlopen of uit de stoel willen komen. Het is prettig om deze signalen te leren herkennen zodat u ook zo goed mogelijk kunt inspelen op de behoefte van uw naaste.
Belangrijk is om de ander in zijn of haar waarde te laten; boos worden vanwege urineverlies kan de situatie alleen maar erger maken. Het is vaak voor de persoon in kwestie al vervelend genoeg. Ook kan het ervoor zorgen dat iemand het gaat verbergen en er niet over wil praten, dit maakt de situatie alleen maar moeilijker. Zorg er daarom voor dat u nabijheid toont, de ander met begrip behandeld en respectvol te werk gaat.
Zorg voor gemakkelijke kleding
Als iemand (met dementie) naar het toilet moet is het wel zo prettig als de kleding ook zo snel mogelijk uit gaat. De kans is namelijk groot dat hij/zij direct zal moeten urineren wanneer u bij het toilet aankomt. Wat kan helpen is een broek met klitteband sluiting of elastiek. Dit kan gemakkelijk worden losgemaakt zodat de broek snel omlaag kan. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van knopen of bretels is dat een stuk lastiger. Zorg dus voor gemakkelijke kleding die snel en eenvoudig aan en uit kan.
Maak het toilet opvallend
Het is belangrijk dat men ook zonder uw hulp het toilet kan vinden en er goed gebruik van kan maken. Ook ‘s nachts, in het donker. Hiervoor zult u wel het één en ander moeten aanpassen.
Het kan helpend zijn als de deur een opvallende kleur heeft of als er een pictogram van een toilet op geplakt wordt. Daarnaast is het raadzaam om voldoende licht te monteren zodat uw naaste het toilet ook in het donker goed kan vinden. Het meest prettige is een sensorlamp zodat de persoon met dementie niet hoeft te zoeken naar een lichtknop. Als dit geen optie is, kan het helpen om de knop van de lamp wat opvallender te maken, door er bijv. een sticker op te plakken. Of u plaatst een nachtlampje op het toilet welke altijd aan blijft.
Niet alleen de buitenkant van het toilet moet goed zichtbaar zijn, ook het toilet op zich. Mensen die last hebben van dementie kunnen ook last hebben van verminderd zicht. Een witte toilet op een witte vloer kan daardoor lastig te zien zijn. Wat het makkelijker kan maken is een gekleurde WC mat bij het toilet en een gekleurde toiletbril (zwart bijv.). Laat ook de klep van het toilet weg, zodat het direct gebruikt kan worden als men de wc binnenloopt.
Is de persoon in kwestie wat wankel of snel uit balans? Zorg dan voor armsteunen aan de zijkant zodat men wat meer houvast heeft op het toilet. Ook het wc papier dient dicht bij te zijn zodat het makkelijk gebruikt kan worden. U kunt eventueel de hulp van een ergotherapeut inschakelen voor overige hulpmiddelen. Zij kunnen met u meekijken wat nodig is zodat het voor u naaste zo prettig mogelijk is.
Maak gebruik van incontinentiemateriaal
Incontinentiemateriaal kan als ondersteuning bieden bij urineverlies, echter is het verstandig dit pas te gaan gebruiken als uw naaste niet meer zelfstandig of op tijd naar het toilet kan gaan. U kunt met de huisarts of een incontinentieverpleegkundige overleggen wat voor uw naaste het beste materiaal is.
Het is belangrijk dat de huid goed verzorgd wordt, zeker wanneer men veel zit of ligt. Het wordt aangeraden om de huid niet vaker te wassen dan echt nodig is, dep de huid daarna met een handdoek droog zodat er niet te veel irritatie ontstaat. Wat eventueel gebruikt kan worden is een spray of crème om de huid te beschermen.
Wilt u ook het bed goed beschermen? Maak dan gebruik van een speciaal hoeslaken waar het vocht niet doorheen kan. In dit artikel leest u er meer over incontinentie in de nacht.
Zorg altijd voor voldoende incontinentiemateriaal
Wanneer u de deur uit gaat is het een aanrader om voldoende incontinentiemateriaal mee te nemen zodat u onderweg altijd even kunt verschonen. Wanneer u met het openbaar vervoer reist kan het handig zijn om vlak bij het toilet te gaan zitten.
Daarnaast is het onwijs belangrijk om voldoende te blijven drinken. Vaak gaan mensen met incontinentie juist minder drinken zodat ze ook minder naar het toilet hoeven gaan maar dit is geen goed idee. Juist door minder te drinken kan de blaas irriteren waardoor u het gevoel krijgt te moeten plassen. Wel kunnen dranken zoals cola, alcohol of koffie beter vermeden worden. Water is een prima keuze.
Incontinentie en dementie
Het is een lastige situatie als iemand met dementie incontinent raakt. Echter zijn er wel wat manieren om het voor de persoon in kwestie wat aangenamer te maken. Blijf begripvol, toon respect en kijk wat er mogelijk is om de situatie zo prettig mogelijk te houden.
Verder lezen?
Lees hier alles over incontinentie bij mannen
Lees hier alles over incontinentie bij vrouwen