Beginnende incontinentie: welk incontinentiemateriaal is geschikt?

  • Geplaatst op
  • Door Nathalie
  • 0
Beginnende incontinentie: welk incontinentiemateriaal is geschikt?

De eerste keer dat u wat druppels urine verliest zult u wellicht schrikken en de kans is groot dat het niet direct gezien wordt als ‘een probleem’ of als incontinentie. Velen denken dat het iets eenmaligs is en wel weer over gaat. Dat is soms ook het geval, echter kan dit ook het eerste signaal van incontinentie zijn. Als u vaker urine gaat verliezen - waardoor uw onderbroek regelmatig nat is zult u toch moeten gaan zoeken naar een oplossing. Maar waar begin je? Welk incontinentiemateriaal is geschikt en wat moet je allemaal weten voordat je het aanschaft? We leggen het je graag uit.

Inlegkruisjes en maandverband: doe maar niet..

Vrouwen hebben vaak wel iets van inlegkruisjes of maandverband in huis; velen zullen deze producten ook gebruiken bij beginnende incontinentie. Echter kan een inlegkruisje of maandverband niet goed vocht opnemen, deze producten zijn daar immers ook niet voor gemaakt. Het gevolg is dat wanneer u urine verliest, deze niet volledig wegzakt in de bescherming die u draagt waardoor urine in contact blijft met de huid. Dit kan irritatie veroorzaken. Daarnaast bestaat er een kans dat u gaat doorlekken of nare geurtjes achterlaat.

Een inlegkruisje of maandverband is ervoor gemaakt om afscheiding en menstruatiebloed op te vangen. Urine kan niet worden geabsorbeerd en zal daardoor gaan lekken waardoor het langs uw benen naar beneden loopt. Hoewel het dus een logische keuze is om inlegkruisjes of maandverband te gebruiken, raden wij dit zeker niet aan.

Voor mannen is dit natuurlijk wat lastiger. Er wordt wel eens gekozen voor een extra onderbroek of er wordt gebruik gemaakt van een inlegkruisje van de vrouw. Echter is dit, net zoals bij vrouwen, geen goed idee.

Incontinentiemateriaal voor minimaal urineverlies

Wanneer u af en toe wat druppels urine verliest, bijvoorbeeld tijdens inspanning (zoals lachen, springen, hoesten) kunt u gebruik maken van een inlegger. De inleggers zijn er in verschillende maten en absorptie niveaus; zowel soorten voor mannen als voor vrouwen. Als u af en toe wat druppels urine verliest heeft u geen dikke inlegger nodig, een TENA Lady Inlegkruisje of verband kan voldoende zijn. Voor mannen is een TENA Men Protective Shield voldoende om druppels urine op te vangen. Het voordeel van deze producten is dat ze - omdat ze niet heel veel vocht hoeven op te nemen - dun zijn en dus niet zichtbaar onder de kleding.

 

Waarom werken deze producten wel, en inlegkruisjes of maandverband niet?

Incontinentiemateriaal is geschikt voor urine, of dit nou druppels zijn, een scheutje of continu lekken. De urine wordt door de stoffen in het incontinentiemateriaal dikker gemaakt waardoor het goed in de kern van het product blijft zitten en niet in contact komt met uw huid. Hierdoor ervaart u met producten van TENA altijd een droog gevoel en doordat de urine niet in contact komt met de huid blijft de huidconditie gezond. Daarnaast zorgt het dikker worden van de urine ervoor dat u minder snel zult doorlekken.

Houd er wel rekening mee dat het incontinentiemateriaal tijdig vervangen dient te worden. Wanneer het verband verzadigd is en niet vervangen wordt bestaat er alsnog een kans dat u gaat lekken. Dit kunt u niet voorkomen door twee verschillende incontinentie producten te gebruiken, zoals een inlegger en een broekje. Veel mensen doen dit wel, om extra beschermd te zijn tegen doorlekken. Echter heeft dit geen nut; wanneer de inlegger verzadigd is, zal urine er langs gaan lekken. Dit kan niet worden opgevangen door het incontinentiebroekje waardoor u alsnog zult doorlekken.

Gebruik dus één soort incontinentiemateriaal en vervang dit tijdig. Tip: draag nauwsluitend ondergoed als u een inlegger gebruikt. Dit zorgt ervoor dat uw incontinentiemateriaal niet kan verschuiven waardoor u beter beschermt bent.

Wat als ik meer dan wat druppels urine verlies?

Het productaanbod van TENA is erg breed en voor alle soorten incontinentie is het juiste product verkrijgbaar. Naast de inleggers voor minimaal urineverlies zijn er ook producten geschikt voor matig tot zwaar urineverlies. Deze producten kunnen (veel) meer urine opvangen voordat ze verzadigd zijn en bieden de juiste bescherming. Er zijn inleggers die gebruikt kunnen worden bij matig tot zwaar urineverlies maar er zijn ook handige incontinentiebroekjes verkrijgbaar.

Deze incontinentiebroekjes, zoals TENA Pants, bieden veel veiligheid, bescherming en comfort. De broekjes zijn voorzien van stretch en voelen veelal aan als normaal ondergoed. Daarnaast heeft het een prettige pasvorm en biedt het goede bescherming. Incontinentiebroekjes zijn in verschillende maten en absorptie niveaus verkrijgbaar.

Het is belangrijk dat u een product kiest waar u zich ook prettig bij voelt. Juist omdat het assortiment zo groot is zit er ook altijd wel een product bij wat bij uw situatie past. Komt u er niet helemaal uit? Dan kunt u gratis en vrijblijvend gebruik maken van onze Keuzehulp. Zorg ervoor dat u altijd de maat kiest die u daadwerkelijk heeft. Mensen zijn wel eens geneigd een maat groter te bestellen zodat het meer kan opvangen, echter is het van belang dat het broekje prettig zit en goed aansluit op het lichaam. Alleen dan kan het ook de bescherming bieden die u nodig heeft.

Hoe bescherm ik me ‘s nachts?

Urineverlies in de nacht kan erg storend zijn voor een goede nachtrust. Het is daarom handig om u ook ‘s nachts goed te beschermen tegen incontinentie. Er zijn verschillende producten  (zoals bijvoorbeeld TENA Lady Night voor vrouwen) geschikt om ‘s nachts te dragen; deze producten zijn wat dikker en kunnen meer urine opnemen. Daarnaast kunt u gebruik maken van bedbescherming; dit zijn onderleggers die u op uw bed kunt leggen. De urine wordt door de onderlegger opgevangen en de volgende ochtend kunt u de onderlegger weggooien zonder dat uw bed helemaal nat is en verschoont dient te worden.

Incontinentie: niets om u voor te schamen

Hoewel beginnende incontinentie erg vervelend kan zijn, hoeft u zich niet te schamen. Er zijn gelukkig mogelijkheden genoeg om uw situatie wat aangenamer te maken. We raden ook aan om bij uw huisarts te informeren als u last heeft van incontinentie, hij/zij kan met u meekijken naar de situatie en gericht advies geven. Misschien zijn uw bekkenbodemspieren verzwakt en kan incontinentie verholpen worden door bekkenbodemspieroefeningen of bent u nog herstellende van een bevalling of operatie.

Het is altijd belangrijk te zoeken naar de oorzaak van het probleem zodat deze ook kan worden aangepakt. Tot die tijd kunt u gebruik maken van incontinentiemateriaal om in ieder geval te profiteren van een droog gevoel, geen kans op doorlekken en een frisse geur. Weten wat bij u past? Gebruik de Keuzehulp!


Wellicht ook interessant

Klik hier voor een overzicht van algemene blogs over incontinentie
Bekijk hier diverse blogs met informatie over de werking van de blaas
Volg deze link voor een overzicht van alle tips bij incontinentie

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.