Alles over de werking van de blaas
- Geplaatst op
- Door Michiel
- 0
Wanneer u last heeft van incontinentie kan het ook interessant zijn om te weten hoe de blaas nou eigenlijk werkt. Dit kan het makkelijker maken om uw probleem te begrijpen. In dit artikel gaan we dieper in op wat de blaas is, hoe het werkt, wat er in uw lichaam gebeurt als u plast en welke problemen er kunnen optreden. Daarnaast delen we nog extra informatie over ongewenst urineverlies en wat u dan het beste kunt doen.
Wat is de blaas?
Het urinewegstelsel bestaat uit de blaas, nieren, nierbekken en urineleiders. Dit stelsel zorgt ervoor dat via de blaas afvalstoffen worden verwijderd uit het lichaam. Daarnaast heeft het urinewegstelsel controle op de vochtbalans, het zuur-base gehalte en de bloeddruk.
In de onderbuik - achter het schaambeen zit de blaas. Dit is een holle spier die veel weg heeft van de vorm en het formaat van een peer. Vanuit de nieren wordt de urine naar de blaas getransporteerd door de urineleiders die uiteindelijk binnenkomen aan de zijkant van de blaas. Wanneer de blaas voller raakt kunnen de uiteinden van de urineleiders worden platgedrukt. Dit zorgt ervoor dat er geen urine terug kan stromen naar de nieren.
De urinebuis zit aan de uitgang van de blaas. Bij een vrouw zit de plasbuis een paar centimeter diep in het lichaam, vanuit de blaas tot de vulva. Bij een man is dit echter anders. Bij mannen loopt de plasbuis via de prostaat naar de penis waardoor deze langer is. Als u naar het toilet gaat stroomt de urine via de plasbuis uit het lichaam.
Hoe werkt de blaas?
Urine wordt in de blaas opgeslagen. Hoe meer urine er in de blaas komt, hoe verder deze zal oprekken. Er kan in totaal ongeveer 1,5 liter urine worden opgeslagen in de blaas, maar bij 0,2 liter inhoud krijgt u al een seintje. U voelt dan lichte aandrang om naar het toilet te gaan. Dit wordt gevoel wordt veroorzaakt door een seintje wat vanuit de gevoelszenuwen in de blaaswand naar de hersenen wordt gestuurd. Hoe voller uw blaas is, hoe sterker u het gevoel heeft te moeten plassen.
Gemiddeld over een dag krijgt u 4 tot 8 keer een seintje om te urineren. Het kan gebeuren dat u door blaasproblemen vaker naar het toilet moet (overactieve blaas) of dat u uw plas niet kunt ophouden tot u bij het toilet bent waardoor u urine verliest.
Wat gebeurt er als u plast?
Als u naar het toilet gaat om te urineren worden de spieren in de blaas samengeknepen waardoor de urine makkelijker uit de blaas kan stromen. Tegelijkertijd wordt de sluitspier die om de plasbuis zit geopend zodat het vocht er ook daadwerkelijk uit kan. De spieren die betrokken zijn bij het plassen (blaaswand, sluitspier, bekkenbodemspieren) worden door het zenuwstelsel geregeld.
Als u langere tijd uw plas moet ophouden zorgt de sluitspier rondom de plasbuis samen met de bekkenbodemspieren ervoor dat u uw plas kunt ophouden. Als u naar het toilet kunt gaan zullen deze spieren ontspannen zodat u kunt urineren.
Wanneer u zwakke bekkenbodemspieren of een zwakke sluitspier heeft kan het zijn dat u sneller urine verliest. Het uitvoeren van bekkenbodemspieroefeningen kan hierbij ondersteuning bieden om deze spieren weer sterker te maken.
Wat voor soort blaasproblemen zijn er?
Het kan gebeuren dat de blaas niet optimaal werkt waardoor er klachten ontstaan. Hoewel dit bij iedere leeftijd kan voorkomen, gebeurt dit vaak bij vrouwen in de overgang en mannen met prostaatproblemen. Daarnaast kunnen verschillende factoren een rol spelen bij blaasproblemen, zoals overgewicht, het gebruik van (bepaalde) medicijnen of een zwangerschap.
Blaasontsteking: Wanneer bacteriën via de plasbuis in de blaas komen kan er een blaasontsteking ontstaan. Dit komt vooral voor bij vrouwen en wordt veelal behandeld met antibiotica.
Zwakke sluitspier/ bekkenbodemspieren: Als de sluitspier of bekkenbodemspieren verzwakt zijn (en dus niet meer goed kunnen samentrekken) kan het voorkomen dat u ongewenst urineverliest. Bekkenbodemspieroefeningen kunnen een uitkomst zijn om de spieren weer sterker te maken. Daarnaast kunt u gebruik maken van incontinentiemateriaal om de urine op te vangen.
Blaaskanker: Bij deze ziekte zitten er tumoren in de blaas. Afhankelijk van de grootte van de tumoren kunnen deze via de plasbuis verwijderd worden of moet er een deel van de blaas worden weggehaald. Dit wordt vaak gecombineerd met chemotherapie of bestraling.
Blaasstenen: Als chemische afvalstoffen in de nieren samenklonteren kunnen dezen uiteindelijk in de blaas komen wat zorgt voor blaasstenen. Vaak komen deze steentjes er tijdens het urineren wel uit maar dat is niet altijd het geval. Wanneer de steentjes groter zijn zullen ze verwijderd moeten worden middels een chirurgische ingreep of er wordt gebruik gemaakt van trilsonde om de steentjes te vergruizen.
Overactieve of gevoelige blaas: In deze gevallen wordt er door de blaas te vaak een signaal afgegeven om te moeten plassen, waardoor u vaak naar het toilet moet. Hiervoor zijn medicijnen maar u kunt ook blaastraining proberen.
Ongewenst urineverlies
Wanneer u - ongeacht welke oorzaak - ongewenst urine verliest kan het prettig zijn om gebruik te maken van incontinentiemateriaal zoals bijvoorbeeld TENA Pants. Dit kan ervoor zorgen dat u zich zekerder, frisser en comfortabeler voelt met de situatie. Ook is het belangrijk om te achterhalen wat bij u de oorzaak van incontinentie is, zodat u niet alleen de symptomen, maar mogelijk ook de oorzaak kunt aanpakken. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij de huisarts, hij of zij zal met u bekijken wat de mogelijke oorzaak is.
Kiest u ervoor om incontinentiemateriaal te gebruiken? Kies dan altijd een product met de zekerheid en het absorptieniveau wat bij uw situatie past zodat u ook echt goed beschermt bent. Het kan helpen om gebruik te maken van onze Keuzehulp, zodat u zeker weet dat u het juiste product aanschaft.
Er zijn bijvoorbeeld inlegkruisjes voor vrouwen, of inleggers voor mannen (TENA Men) die bescherming bieden bij minimaal urineverlies. Daarnaast zijn er ook producten beschikbaar met een heupband (TENA Flex) of volledige broekjes; deze producten bieden net wat meer zekerheid en bescherming bij matig tot zwaar urineverlies.
Vaak kan het ook helpen om te weten wat voor soort incontinentie u mogelijk heeft. Lees in dit blog alles over de verschillende soorten incontinentie.
Heeft u blaasproblemen? Onderneem actie
Heeft u problemen met uw blaas? Ga dan langs uw huisarts zodat hij of zij met u mee kan kijken en voor u kan achterhalen wat de oorzaak is. Zodat u ook het snelste weer van uw problemen af bent. Daarnaast hoeft u zich niet te schamen voor blaas- of incontinentieproblemen. Het komt vaker voor dan u denkt en er zijn vaak meerdere oplossingen mogelijk. Incontinent zijn is natuurlijk niet leuk maar ook zeker niet het einde van de wereld wat dat betreft.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...